Zien en gezien worden

Seinäjoki , 19 juli 2018 10:00 | Door de redactie

OOPEAA, Office for Peripheral Architecture, wint met Kontra de ontwerpwedstrijd voor een multifunctioneel paviljoen in de Finse stad Seinäjoki . Het gebouw krijgt een hout-staalconstructie en een plafond van hout als blikvanger.

Seinäjoki is een van de snelst groeiende steden in Finland. Op dit moment telt de stad 62.000 inwoners. In het hart komt een nieuw centraal plein annex marktplein, een speelruimte en een multifunctioneel paviljoen, met café en een podium.

Kontra
Voor de wedstrijd had de gemeente drie architectenbureaus uitgenodigd om deel te nemen. Naast OOPEAA waren dat Avanto Architects en Architecture Office Laatio. Kontra werd geselecteerd als de winnaar. De keuze viel op dit ontwerp omdat het een tegenwicht vormt voor het marktplein, waar een scala aan activiteiten plaatsvindt. Het stadsleven loopt naadloos door in het paviljoen. 

kontra01

Overkragend dak
Het overkragend dak biedt zowel bescherming tegen zon als regen, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Deze grote luifel fungeert als blikvanger. De gevouwen oppervlakken zijn bekleed met hout en vloeien naadloos over van exterieur in interieur. De dakbedekking is van koper. 

Zien en gezien worden
De façade is van glas en hout. Het glas zorgt voor transparantie. Het paviljoen biedt mensen een plek waar ze gezien worden en van waaruit ze het stadsleven kunnen observeren. 's Avonds heeft het 182 m2 grote paviljoen wel wat weg van een lantaarn.

kontra02


Beeld en tekening: OOPEAA