Zweeds ontwerpersduo bedenkt eivormige sauna

Stockholm , 5 december 2017 09:27 | Door de redactie

Het ontwerpersduo Bigert & Bergström bedacht een openbare sauna voor Kiruna, een stad in het noordelijkste puntje van Zweden. Binnenin is het ei uiteraard van hout.

Voor het ei lieten Mats Bigert en Lars Bergström zich inspireren door het arctisch klimaat, waar de lichtomstandigheden veranderen met de seizoenen: 24 uur duisternis in de winter tot 24 uur zon in de zomer. De eivorm staat symbool voor wedergeboorte van de stad.

Bodemdaling
Kiruna ondergaat de komende twee decennia een ingrijpende transformatie: een groot deel van de stad wordt verplaatst. Door tientallen jaren mijnbouw daalt de bodem en dreigt de stad ten onder te gaan. De verplaatsing moet in 2040 achter de rug zijn.

Vuren en populieren
Solar Egg is vijf meter hoog en vier meter breed. De schaal weerspiegelt de stad en het platteland en is van verguld roestvast staal. De installatie bestaat uit 69 delen en is te verplaatsen naar verschillende locaties in de stad. Binnenin is het gouden ei van hout, met wandpanelen en vloeren van vuren en banken van populieren. In het hart staat een hartvormige, houtgestookte saunakachel die de warmte levert.  

Heilige plaatsen
'Sauna's zijn plaatsen die fascineren. Het zijn heilige plaatsen waar je van alles kunt bespreken,' legt het kunstenaarsduo uit. En te bespreken is er genoeg over de toekomst van de stad in en bij het sauna-ei. Deze maand wordt Solar Egg tijdelijk geïnstalleerd in het Zweedse Instituut in Parijs, om daarna terug te keren naar de stad.