Zwolse houthandel bestaat 125 jaar

Zwolle, 15 januari 2019 09:52 | Nathan Strik

Huyskamp’s Fijnhouthandel in Zwolle viert dit jaar de oprichting van het bedrijf, dat 125 jaar geleden startte als ‘Houtkooper’ in Apeldoorn. Al vier generaties is het bedrijf doorgegeven van vader op zoon.

Op 25 mei 1894 startte oprichter Herman Huyskamp de onderneming. Huyskamp kocht eiken hakhoutbossen en was een leverancier van takkenbossen, die gebruikt werden als aanmaakhout voor de stoomtreinen van de NS.

Kwaliteitshout

Herman Huyskamp wilde niet alleen hout kopen en verkopen, maar ook verwerken. Daarom bouwde hij in 1924 een huis en een zagerij in Zwollerkerspel. Rond 1950 werd de zagerij weer afgestoten en richtte het bedrijf zich op klanten die graag goed en mooi hout wilden gebruiken. In 2002 werd er een nieuw bedrijfspand gebouwd op het Zwolse industrieterrein Marslanden. Achterkleinzoon Frederik Huyskamp heeft op dit moment de leiding, met ondersteuning van zijn zus Henrike. Na 125 jaar nog steeds een echt familiebedrijf.

Toekomstplannen

De fijnhouthandel zit niet stil. In 2019 start Huyskamp’s als dealer van decoratief plaatmateriaal en loopt er onderzoek naar innovatieve mogelijkheden voor een recent aangeschafte vriescel. Momenteel levert Huyskamp’s Fijnhouthandel allerlei soorten massief hout, plaatmateriaal, decoratieve kunststoffen, bamboe, profielen/lijstwerk, fineer, barnwood, gevelbekleding, vloeren en op maat geschaafde panelen. Ook bediend de houthandel klanten nog met ‘bestekzoekers’, voor projecten die op maat uitgezocht materiaal behoeven.

In juni staat er een groot jubileumfeest op het programma.