Het Oog wil ook wat

Capelle aan den IJssel, 5 februari 2014 09:49 | Margo Verbiest

Gerelateerde berichten

Op het nieuwe Waterlandplein in Amsterdam-Noord is een opvallend houten paviljoen gebouwd met twee horecagelegenheden, waaronder brasserie-restaurant Het Oog. De constructie bestaat uit ronde inlands lariks kolommen, een betonnen kern en stalen liggers. Hiertussen liggen balken die passen bij de western red cedar lamellen van de luiken.

Het paviljoen is ontworpen door Emiel Lamers Architectures, die al in 2007 de internationale besloten prijsvraag won voor het horecapaviljoen. Door de financiële crisis heeft het project vervolgens een aantal jaren stilgelegen. Begin 2013 kon pas uiteindelijk de bouw starten, nog steeds volgens het oorspronkelijke prijsvraagontwerp. Het 300 m2 grote paviljoen heeft de vorm van een oog.


Schaduwpatroon

Voor de gebogen glazen gevels is een vier meter hoge pergola met lamellen aangebracht. Op zonnige dagen ontstaat hierdoor een fraai schaduwpatroon op het ruim 150 m2 grote terras, dat in combinatie met de slanke kolommen een zuidelijke uitstraling aan het plein geeft. De lamellenluifel, de kolommen en het dak zijn gepefrabriceerd door De Groot uit Vroomshoop.


Vijfde gevel

Veel aandacht is besteed aan de afwerking van het dakvlak. Bewoners van de nieuwe hoogbouw rondom het plein zien deze 'vijfde gevel'. Zo is er speciaal voor alle noodzakelijke apparatuur, zoals ventilatoren en koelunits, een houten dakopbouw gemaakt in de oogvorm van het gebouw. Het resterende dakvlak is afgewerkt met een mos-sedumbegroeiing. Dit geeft het paviljoen een natuurlijke uitstraling. Dat komt de klimaatbeheersing van het paviljoen ten goede, alsook de waterhuishouding van het plein.

Foto's: Erik Hup