Sansin afwerkingen met gebruik van Glulam geselecteerd voor de overdekte arena van Quebec

Deventer, 6 maart 2019 10:33 |

Gerelateerde berichten

Het nieuwe amfitheater van de stad Quebec, ook bekend als het Videotron Centre, is een nieuwe overdekte en multifunctionele arena in de stad Quebec, Quebec, Canada. Het centrum beslaat ongeveer 64.000 vierkante meter en heeft een capaciteit van 20.396 personen voor niet-sportieve evenementen en 18.259 toeschouwers voor ijshockey wedstrijden.

Deze 400 miljoen dollar, zeven verdiepingen tellende arena past bij het beleid van de stad om duurzame projecten te ondersteunen.  Het heeft een tweeledig structureel systeem dat uit buigzame betonnen muren en een stalen frame bestaat, maar hout speelt niet alleen een belangrijke rol in de duurzaamheid van het amfitheater, maar ook in de structurele integriteit, prestaties en schoonheid ervan.

Francois Moreau, CEO van ABCP Architecture, een bedrijf dat internationaal bekend staat om zijn duurzame ontwerp, zei: "De belangrijkste beweegreden voor het gebruik van hout in het amfitheater was om het gebouw een typerende lokale signatuur te geven en de kwaliteit van de binnenruimtes te bevorderen." Hij voegde eraan toe: "Gezien het structurele vermogen en de snelle bouwtijd die nodig zijn voor dit soort gebouw, bleek hout echter ook een economische keuze te zijn. De milieuvoordelen van hout waren nog een reden om voor dit materiaal te kiezen."

Moreau legde uit dat hoewel veel materialen zoals beton en staal recyclebaar zijn, hout het enige hernieuwbare bouwmateriaal is en het zeer weinig energie kost om te oogsten en te verwerken in vergelijking met andere materialen. Bovendien is hout een koolstofput, een natuurlijk reservoir dat koolstofdioxide accumuleert en opslaat. "Elke gebruikte kubieke meter hout compenseert dus één ton broeikasgasuitstoot", aldus Moreau.

Coating voor bescherming en schoonheid
Een goede bescherming om de duurzaamheid en esthetische prestaties van hout in de bouw te behouden is van cruciaal belang, maar het belang van de eerste laag kan onmogelijk overschat worden. Op deze plek in de stad Quebec bijvoorbeeld, kunnen de milieuomstandigheden ontmoedigend zijn, met lange perioden van kou veroorzaakt door de arctische lucht. De hoogwaardige, watergedragen en milieuvriendelijke houtafwerkingen van Sansin werden gebruikt, waarbij hoogwaardig KP-12 werd gebruikt als een beschermende onderlaag voorafgaand aan de bouw, waardoor stabiliteit, UV- en vochtbescherming werden gegarandeerd. Voor het interieur heeft Purity Clear van Sansin voor een schitterende afwerking gezorgd. De afwerkingen van Sansin werden geselecteerd als aanvulling op de kleur van het hout en werden aanbevolen door Cecobois, een regionaal programma van de Québec Forest Industry Council, dat als doel heeft om innovatie te ondersteunen en de leiding te nemen bij het gebruik van hout en houtproducten.

Het ontwerp van het amfitheater maakt deel uit van een groeiende trend in bouwontwerp, aangezien Glue Laminated Timber (Glulam) zich tot een gevraagde optie ontwikkelt voor grote constructies. Houtconstructies behoren nu tot concurerende mogelijkheden naast overwegingen op het gebied van esthetiek en milieu. Ten eerste heeft hout vrijwel oneindige bouwmogelijkheden, omdat het in staat is om ronde vormen aan te nemen.

"Architecten en ingenieurs beginnen het volledige potentieel van hout te zien zoals blijkt uit de media-aandacht in vele plaatselijke en internationale publicaties", aldus Moreau. Moreau is van mening dat het de verantwoordelijkheid van ontwerp- en bouwprofessionals is om hun klanten te informeren over de talloze mogelijkheden die hout te bieden heeft. 

Over KP-12 en Purity Clear

KP-12 is een uitstekende penetrerende en beschermende onderlaag voor hout, dimensionaal gelamineerd hout en speciale houtcomponenten zoals CLT en Glulam. Het verbetert de dimensionale stabiliteit en beschermt hout tegen UV-degradatie en vochtopname. Ook noemenswaardig is dat KP-12 volgende lagen goed in het hout laat penetreren, in tegenstelling tot andere onderlagen die als sealers dienst doen.

Purity Clear is een uitstekende afwerking met een hoog gehalte aan vaste stoffen die de natuurlijke toon en het karakter van het hout versterkt, vooral bij lichte houtsoorten - zoals grenen en cederhout - waar een warme, zachte toon gewenst is. Het is UV-bestendig, wasbaar, milieuvriendelijk en bevat weinig VOC's.