Deze maand in Het Houtblad


 houtblad_cover_2019_01_small

 

Het Houtblad 1/2019

Ook als u nog geen abonnee bent van Het Houtblad, kunt u deze editie ontvangen door u aan te melden. Hieronder leest u de highlights van dit nummer.

Hoofdkantoor groothandel in fruit, Yakima

Het nieuwe hoofdkantoor van een groothandel in fruit in Yakima, Verenigde Staten, heeft onlangs een prestigieuze architectuurprijs gewonnen. Het is dan ook niet alleen een kantoorpand, het vormt samen met het bijbehorende terrein een oase van rust en groen te midden van een druk industriegebied. De repetitieve constructie van gelamineerd Oregon pine draagt bij aan de magie van de plek.

 

Hotelaccommodatie De Botanica, Vught

Op landgoed Huize Bergen staat hotelgebouw De Botanica als eigentijds antwoord en aanvulling op een bestaand hotel en conferentieoord. Op energiebeheer en materiaalgebruik is hoog ingezet. Pièce de résistance is een open gevel van onbehandeld Siberisch lariks die inmiddels, onverwacht kleurrijk, een samenspel aangaat met het omringende bos.

 

HSB-woning, Nijmegen

Een bijzondere rechthoekige woning in houtskeletbouw bekleed met vuren geveldelen die gradueel in ruim vijftig tinten groen zijn geschilderd. 

 

Wonen in kruislaaghout

In het Nijmeegse stadsuitbreidingsproject Plant Je Vlag, zijn december 2018 vijf volledig uit vuren kruislaaghout opgetrokken rijtjeshuizen opgeleverd. De vijf woningen, gebouwd in collectief particulier opdrachtgeverschap, zijn gebaseerd op het concept ‘Mijn houten huis’ van architectenbureau MAATworks.

 

Villa, Georgia Cove, VS

Op de punt van Long Island boven New York, aan de baai Georgica Cove, staat een villa volledig bekleed met cederhout. Het hout verenigt vier rond een centrale patio geplaatste volumes. Ze staan op een marmeren sokkel om de woning te beschermen tegen stormvloed. Een select palet aan kleuren, materialen en details, smeedt de afzonderlijke bouwdelen samen tot één onlosmakelijk geheel. 

 

Zweeds appartementencomplex

Aan de rand van het Kaknässpåret park in Stockholm, Zweden, staat het markante appartementencomplex 79 & Park, naar ontwerp van architectuurstudio Bjarke Ingels Group (BIG).