Buitenhout met warme notenhoutachtige kleur: Fraké Noir®

Fraké Noir® is thermisch verduurzaamd loofhout. De minder bekende houtsoort Fraké (Limba) wordt door middel van een speciale hittebehandeling qua duurzaamheid sterk verbeterd. Buiten de natuurlijke duurzaamheid is het hout ook duurzaam geoogst en altijd voorzien van het FSC-keurmerk. Fraké Noir® kenmerkt zich door zijn warme notenhoutachtige kleur met een duidelijke zichtbare, donkere tekening. De houtsoort vergrijst op een mooie egale manier.

Onderhoud

Fraké Noir® ® heeft een karakteristiek patroon van zwarte lijnen en kleine, zwarte puntjes (pinholes). Het is bijna zonde om deze fraai getekende houtsoort verder te behandelen. Van nature zullen de planken langzaamaan vergrijzen, wat een erg natuurlijk karakter geeft. Doordat het hout middels een hittebehandeling is verduurzaamd, is het zonder verdere verfbehandeling toe te passen. Wilt u het hout bij montage reeds de vergrijsde uitstraling geven, dan raden we u Sansin Wood-Sealer aan voor een mooi egaal vergrijsd resultaat. Daarnaast hebben we ook gekleurde beitsen in het assortiment die bijzonder geschikt zijn voor Fraké Noir®:

houthandel

  • De naturelle, semi-transparante tinten van Colorseen® en Sansin®.
  • De felle, dekkende kleuren van Sansin®.
Ook bij de verzadigde kleuren blijft de markante houtstructuur van Fraké Noir® goed zichtbaar. Of u nu kiest voor een onbewerkt oppervlak of voor een van de beits-systemen, het onderhoud is even gemakkelijk. Een periodieke reiniging van het gevelhout met een hogedrukspuit volstaat. En dat eigenlijk alleen in een bosrijke omgeving of bij gevels die op het noorden gericht zijn. Deze oppervlakken blijven voor langere tijd vochtig, waardoor algengroei meer kans krijgt.

U kunt via www.frakenoir.nl bij ons proefmonsters aanvragen, zodat u zelf kunt kiezen welke afwerking het mooiste resultaat geeft in uw specifieke situatie.

Wilt u meer lezen over onderhoud? Klik dan hier voor meer informatie.

Duurzaamheid

Fraké Noir® is de gedeponeerde merknaam voor thermisch verduurzaamd Limba. Limba zelf is een niet-duurzame houtsoort. Het behoort slechts tot duurzaamheidsklasse IV. Waarom heeft Fraké Noir® van Houthandel van Dam dan wél de duurzaamheid van hardhout? Dat komt omdat we het hout een speciale hittebehandeling geven. Door de behandeling komt Limba meteen terecht in duurzaamheidsklasse I. Het hittebehandelingsproces verbetert ook het krimp- en zwelgedrag van Fraké Noir®.

Wilt u meer lezen over de duurzaamheid? Klik dan hier voor meer informatie.

Toepassing

Fraké Noir® is erg gemakkelijk te verwerken en kent veel verschillende toepassingen. Het wordt vooral gebruikt als gevelhout. Het is een prachtige houtsoort om te gebruiken in strakke, moderne bouwprojecten. Maar de zwartkleurige nerven en pinholes geven het Fraké Noir ® een specifieke uitstraling. Naast gevelbekleding leent Fraké Noir® zich uitstekend voor geluidsschermen, schuttingen en het bekleden van bergingen. Waar de meeste houthandelaren ervoor kiezen om het bewerken van hout uit te besteden, heeft Houthandel van Dam juist geïnvesteerd in moderne machines. Wij kunnen uw Fraké Noir® dus altijd snel op onze eigen werf korten, schaven, vlakken en strijken. Wij kunnen alle tussenvormen schaven en leveren ook maatwerk. Daarmee bieden wij u de mogelijkheid om uw ontwerpen met volledige architectonisch vrijheid te realiseren.

Fraké Noir® is een product van Houthandel van Dam uit Bunnik. Wilt u meer weten over dit duurzame gevelhout met een warme, stijlvolle uitstraling? Neem dan gerust contact met ons op. Ons telefoonnummer is +31 (0)30 656 36 14. U kunt ook hier het contactformulier invullen.

Wilt u meer lezen over toepassingen? Klik dan hier voor meer informatie.